Пиши ни

LED осветление в къщата на Ванга

С монтирането на LED осветление е осигурена по-добра видимост на предметите във витрините на Къщата-музей „Ванга” за посетителите. „Сега се вижда по-добре, което се оценява от гостите на обекта. Някои витрини подменихме с нови, обогатихме и експозицията във вестибюла и в битовата стая, там са изложени лични вещи на пророчицата Ванга – дрехи, обувки, различни аксесоари, които досега не бяха показвани”, заяви Сотир Иванов, директор на Исторически музей-Петрич.

Всички дейности от началото на тази година са посветени на предстоящото тържествено отбелязване на 10-годишнината от откриването на къщата на ясновидката като музей. Домът й отвори врати за посетители на 5 май 2008 година, на същата дата тази година ще е кулминацията на честванията. Сега предстои освежаване на Белия салон, който е на втория етаж в сградата, както и обогатяване на експозицията в помещението. Предстои да се изгради и външна тоалетна на мястото, където преди години е имало санитарен възел, встрани от къщата на Ванга. Още преди 7-8 години е внесен идеен проект в общинския съвет, но все нямало развитие и решение на проблема. Местният парламент прие в бюджета за тази година да бъдат заложени 5000 лева за построяването на външна тоалетна край дома на пророчицата.   

Сотир Иванов посочи, че за цялата 2017 година туристите в обектите към музея – в централната зала на културната институция, в античния град Хераклея Синтика, в Къща-музей „Ванга” и в Самуиловата крепост, броят на туристите е над 54 000, а средствата за вход са над 61 000 лева. „90% от тези наши гости са извън Пиринския край. Всеки да е оставил по 20 лева за хапване и сдруги услуги в района, то това означава, че са похарчили общо над 1,2 милиона лева, което е огромен икономически ефект за бизнеса в региона”, разкри директорът на музей в Петрич.

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA