Пиши ни

3 млрд. лв. вече не са в касите на фирмите, обясняват от НАП

3 млрд. лв. вече не са налични в касите на фирмите, информират от НАП. Това стана след продължилата малко повече от месец контролна кампания на НАП спрямо компании, които бяха посочили във финансовите си отчети значителни суми в брой.

До момента фирмите са декларирали над 200 млн. лв. като скрито разпределение на печалба, а над 130 млн. лв. са внесени в бюджета под формата на данък върху дивидентите.

Над 550 дружества са минали ревизия. Хиляди други получиха предупредителни писма от приходната агенция. В резултат на това значителна част от компаниите коригираха финансовите си резултати за миналата година или декларираха, че са изплатили дивиденти.

До края на 2017 г. всяко лице, което доброволно признае допуснати счетоводни и данъчни отклонения при касовата си наличност, ще получи възможност за корекция на вече подадени данни. За това няма да му бъде възлагана проверка или ревизия, обещават от НАП.

През следващата година дружествата, които продължават да твърдят, че разполагат с големи суми на каса ще бъдат извършени инвентаризации на наличните средства и, при необходимост, проверки или ревизии.

"Опитът ни в последните месеци потвърждава, че над 13-те млрд лв., които бяха посочени във финансовите отчети са мит. В голяма част от случаите ставашедума за непозволени счетоводни операции и скрито разпределение на печалба", информират от НАП.

От приходната агенция агитират фирмите до края на годината да се свържат с НАП за съдействие. "През 2018 г. обаче законът ще бъде прилаган в пълната му строгост", коментира изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова.

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA