Пиши ни

2/3 от македонците подкрепят Зоран Заев за смяна на името

63% от македонците подкрепят курса на правителството на Зоран Заев и усилията му за решаване на спора за името с Гърция. Това сочат данните от анкетата, проведена от Международния институт за близкоизточни и балкански изследвания в Любляна, пише БНТ.

Само 11% от анкетираните са против политиката на Заев в това отношение, а 26% нямат мнение по темата. Социологическото проучване е направено в периода от 19 до 28 февруари с участието на 998 души.

Повечето от македонците смятат Гърция за приятелска страна. 41% отговарят положително на този въпрос, на противоположното мнение са 33%, а 26% - нямат позиция.

59% от анкетираните оценяват положително работата на правителството на Зоран Заев. Негативна оценка поставят 25%, а 16% нямат мнение. В същото време работата на президента Георге Иванов се оценява положително от едва 14%. 70% дават негативна оценка на държавния глава. Голямото мнозинство от гражданите също така подкрепят работата на Специалната прокуратура на Катица Янева.

Македонците подкрепят и членството на страната в НАТО и Европейския съюз. На тази позиция са съответно 71% и 83% от анкетираните граждани. Противоположна позиция споделят само 8% и 6% съответно.

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA