Пиши ни

Южна Корея публикува имената на всички, които не са платили данъци

Всяка година Южна Корея обявява публично имената на гражданите и фирмите, които не са платили данъци.


Идеята е, че в страна, в която поддържането на добро име е изключително важно, нарушителите ще бъдат засрамени и ще побързат да изплатят парите, които дължат на правителството.

Според последния списък на данъкоплатците в Южна Корея повече от 6000 компании и 15 000 души не са платили данъци през тази година - на обща стойност 10,4 милиарда долара.

Годишният списък включва всички субекти, които все още не са платили данъци на стойност над $180 000, и включва няколко местни знаменитости.

"Оповестяването и засрамването като че ли са все по-популярен начин да се наказва престъпността в Южна Корея", коментира Роалд Малианки, директор на Корейския институт в Австралийския национален университет.

"Културата на срама" е дълбоко вкоренена в някои азиатски страни, включително Южна Корея.

"Конфуцианската култура е доминираща идеология в Корея и все още е преобладаващо и основно вярване в корейското общество", обяснява Сеунг-Хо Куон, директор на Института за изследвания на Корея в Университета на Нов Южен Уелс. "В тази култура, управляващата класа - възрастни, елити и лидери - се изисква да имат силен морал, за да упражняват своята власт."

Куон продължава: "В днешно време парите се превръщат в друг източник на социална власт, друг вид управляваща класа. Затова "обичайното данъчно престъпление" на богатите означава, че губят личността си, т.е. социалната си сила, нарушавайки етичните норми, изисквани от обществото".

Според Куон много хора в Корея разбират и приемат разкриването от страна на корейското правителство на списъка с данъчни нарушители като част от напредъка на социалната справедливост. 

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA