Пиши ни

Цената на труда във Франция е 7 пъти по-висока от тази в България

Трудът на работещ във Франция е оценен седем пъти по-високо от този на негов колега в България. Това сочат данни на Евростат за миналата година, пише в. Le Figaro, посочвайки още, че тази разлика дори е намаляла след кризата. Въпреки това публикуваните от изданието цифри потвърждават голямата пропаст между страните в Европейския съюз (ЕС). 

България е на дъното на класация по средна цена на труда, която е изчислена на 4.90 евро. Преди нас е Румъния с 6.3 евро. В тази статистика не влизат работещите в земеделието и администрация. 

Най-висока е цената на труда в Дания, където човек получава средно 42.50 евро на час. Средната цена на труда във Франция е точно 36 евро на час.

През 2017 г. цената на труда в ЕС е нараснала с общо 2.3% в Общността, и само с 1.9% в еврозоната. В еврозоната най-голямо е било повишението в Литва - с 9%. В страните извън еврозоната най-голямото повишение в цената на труда е отбелязано в Румъния (увеличение от 17.1%) и в България (12%). 

Цената на труда е ключов фактор за конкурентоспособността, който предприятията следят изключително внимателно и често предопределя избора на дестинация за инвестиции, отбелязва френското издание. 

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA