Пиши ни

Тревожно заседание на ОбС – Петрич: В болницата – изплува нов 1,5 млн. лв. дълг, болен с травма чака 100 минути лекаря, в Кавракирово – здрави хора получават социални помощи

Общинска администрация започва комплексни реформи в МБАЛ „Рокфелер”

Огромни задължения на болницата, тромаво здравно обслужване и съмнително харчене на пари в социалната сфера в Петрич. Тези проблеми отново бяха подложени на остра критика на заседанието на Общински съвет в четвъртък. Основният извод – неизлечимите до сега здравна и социална сфера на Петрич изискват спешно комплексно лечение.

Бившият общински съветник от БСП Христо Малчев алармира за тревожното (за кой ли път?) състояние на МБАЛ „Рокфелер”, която, според него, не оправдава доверието на община и общински съвет, които ежегодно я подпомагат със сериозни финанси.

„Към настоящия момент болницата е във фактическа несъстоятелност, след като активите й са по малко от пасивите”, каза Малчев. Според него, ситуацията, в която се намира МБАЛ „Рокфелер”, е лишена от икономическа логика. Малчев припомни, че по решение на общински съвет община Петрич миналата година подпомогна болницата с около 1 милион лева. „Тая година имаме нов милион и половина лева задължение на МБАЛ към НАП за осигуровки на персонала. Недопустимо е общината да плаща тези задължения. Защото в болницата се открива отдел, за да се намери работа на наш човек, и се назначава началник. Знаете ли, че възрастен баща на отговорна служителка на болницата работи в болницата, като работата му е да седи и да наблюдава дали се отварят и затварят вратите на асансьорите. Административно-стопанският отдел на МБАЛ „Рокфелер” е от над 30 души”, заяви Малчев.

Кирил Георгиев, председател на Сдружението за контрол на управлението на община Петрич, настоя за контрол на дейността на болницата. Той поиска член на сдружението да участва в комисията за провеждането на конкурса за избор на нов управител на МБАЛ „Рокфелер”, който общински съвет Петрич взе решение да се проведе. Георгиев се възмути по повод на ситуацията във ВиК и задълженията на болницата: „С тия пари би могло да се купят хеликоптери, реанимобил. Докато съветниците гласуват да се наливат пари в джобовете на някои хора, нещата няма да вървят. Защо да плащаме на някои господа, които са се настанили някъде по удобни местенца. Ако така караме, болница няма да имаме”, обобщи критично и нерадостно Кирил Георгиев.

Той разказа за патилата в петричката болница на негов работник, получил травма на ръката, който го помолил да го закара в болницата. „Закарахме го около 19:45 часа. Извикаха лекаря на разположение. Доктор Христо Френгов, който се оказа този лекар, дойде чак в 21:25, и то след като аз му се обадих лично, бе разказът на Георгиев. Критикуваният от него доктор Френгов в този момент бе в заседателната зала на общински съвет. Той е и председател на комисията по здравеопазване на общински съвет.

За това към доктор Френгов имаше критика и от кмета на село Кавракирово Александър Треновски. „В Кавракирово трима души от ромско семейство получиха по решение на Комисията по здравеопзаване социални помощи като крайно нуждаещи се. Снимал съм мъжа от това семейство как товари огромни трупи дърва. После той с тези 900 лева, които получи, застана в центъра на селото, размаха парите, и се развика колко велик е той. Знаят ли доктор Френгов и комисията му на кой  са гласували тези пари? Познават ли тези хора? Какви са критериите да  се отпускат помощи на крайно нуждаещи се?

В случая, за който говоря, са отпуснати помощи на здрави хора. За следващата сесия на общински съвет има още един кандидат за 200 лева помощи. Ако така продължава, Кавракирово ще се превърне в още една ромска махала на Петрич със всичките й проблеми”, предупреди Треновски.

Предвид тази тревожна ситуация община Петрич започна да работи по пакет от мерки положителна промяна в болницата. Но в потвърждение на думите на Кирил Георгиев за хората на „удобни местенца”, някои неща не се харесаха на част от съветниците. Комисията по здравеопазване отхвърли предложението на кмета Димитър Бръчков за промяна в щатното разписание на болницата, целящо разумното пестене на пари и създаването на по-добра организация и финансова дисциплина. Той предложи да бъдат съкратени длъжностите началник „Административно-стопанската част”, която се заема от съветника Владимир Стефанов, и главен счетоводител. Вместо това кметът предложи да бъдат назначени юрист и финансов контрольор, който да не бъде назначен от управителя на болницата, а да бъде избран от общински съвет.

Към болницата ежегодно се натрупват задължения от около 400 000 лева от частни лица. Частни длъжници подписват декларации за издължаване, но след това не изпълняват ангажиментите си. Според предложението на кмета Димитър Бръчков, точно това ще бъде работата на юриста – да събира тези пари. Вече е определена и брутната му заплата – 600 лева, докато при работа на хонорар размерът на хонорара на юриста е 1 000 лева на единица услуга (например, за неполучения дълг от частника, посочен с една декларация).

Всичко това се прави с цел икономически целесъобразни икономии, които няма да влошат, а напротив, ще подобрят крайния резултат от дейността. По този начин на болницата ще бъдат спестени около 30 000 лева годишно, при по-ефективна организация на работа.

Това са само първите стъпки от реформите в болницата, които ще продължат.

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA