Пиши ни

Теория на Айнщайн обяснява феномена Дядо Коледа

За да намери обяснение за това как Дядо Коледа пътува по света и за 1 нощ раздава подаръци на всички деца, британска изследователка използва Теорията на относителността на Айнщайн.


Добрият старец смалява размерите си и пътува със скорост 10 млн. км/ч. Той може да бъде видян като зелен проблясък, докато шейната му прелита в небето, гласи откритието, цитирано от "Дейли мейл".

Д-р Кейти Шийн от Ексетърския университет решава да даде отговор на въпрос, който я измъчва откакто била 7-годишна. Тогава тя написала писмо до Дядо Коледа и го попитала защо никога не остарява. Отговорът, който получила, бил, че това се дължи на магия. Но бъдещата изследователка искала по-рационално обяснение и го дава сама 26 години по-късно.

Дядо Коледа се спуска по тесни комини, обикаля света, без да бъде видян или чут и носи подаръци на 700 милиона деца за 31 часа, преодолявайки различните часови зони. Според Теорията на относителността на Айнщайн обектите, които пътуват с висока скорост, свиват размера си. Това означава, че Дядо Коледа се смалява, което му позволява да побере издутия си корем и голям чувал с подаръци в комина, разяснява д-р Шийн.

Също така любимият на всички деца добряк се движи незабелязан, защото светлинните вълни се смачкват при високи скорости. Той прелита повече от 200 000 пъти по-бързо от най-бързия мъж в света Юсейн Болт, изчислява изследователката.

При движението си Дядо Коледа променя цвета си от червен на зелен и може да се види като неясно очертание с цветовете на дъгата. Но, когато бърза най-много, старецът е напълно невидим за човешкото око.

Изследването на Д-р Кейти Шийн дава полезни отговори за родителите, чиито деца задават въпроси относно Дядо Коледа. 

Специалистката се надява нейната теория да насърчи интереса към физиката у децата.

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA