Пиши ни

Тайна среща на ГЕРБ и БСП е Петрич за поста на началник на местната полицията

Тайна среща между активисти на ГЕРБ и БСП от Петрич се проведе в Коларово, съобщиха вчера жители на селото. Според тях в срещата са участвали депутатът от ГЕРБ Митко Захов, съветникът-координатор на партията в южната община Димитър Танев, председателят на групата съветници на БСП Иван Костов Челиков и синът на Иван Кочев-Чомбе – Бранко.

На срещата е договаряно предстоящото назначение на шеф на полицията в Петрич и негласно партньорство между БСП и ГЕРБ за местните избори. Червените били готови да помогнат с гласове на ГЕРБ от селата от Подгорието. В замяна ГЕРБ трябвало да съдействат да бъде назначен за началник на петричката полиция Димитър Костов, който е племенник на Иван Костов Челиков. Бащата на Димитър Костов – Велик, и Иван Костов са братя, а майката на Димитър Костов – Катя, е сестра на Димитър Янчев, бивш служител на Държавна сигурност в Петрич.

В момента Димитър Костов работи в ДАНС – София. Той е бивш председател на младежката организация на БСП в южната община. Присъствието на Бранко Кочев било по заръка на баща му Иван, който гравитира както винаги около управляващата партия, в случая около ГЕРБ. До последните избори Чомбе бе близък до НДСВ и личен приятел на настоящия жълт евродепутат Станимир Илчев. На срещата в Петрич на Бойко Борисов с актива на ГЕРБ и обществеността миналата година присъства и Иван Кочев, който не крие симпатиите си към настоящия премиер.

На срещата в Коларово, която продължила, според мълвата, около 2 часа, единственото условие за партньорство на БСП пред гербаджии било до изборите да бъде назначен Димитър Костов за полицейски шеф.

В момента началник на Районното управление на МВР в Петрич е Страхил Иванов от Благоевград, който се очаква да бъде изтеглен и впоследствие пенсиониран.

На срещата е коментирано, че БСП в Петричка община няма реални шансове да спечели местните избори и червен представител да стане общински кмет. Вероятната им кандидатура щяла да бъде Катя Партанакова, но червените щели да заделят сериозно внимание повече за листата за общински съветници, а за градоначалник ще помогнат на ГЕРБ. Кандидатурата на герберите за кмет на южната община все още не е ясна, но публична тайна е, че почти сигурно това ще бъде координаторът Димитър Танев. Съгласно изискванията на партията на Бойко Борисов в София трябва да бъдат подадени три имена. Сред спряганите освен Танев са Митко Захов и Невяна Цанева, директор на Професионална гимназия по механо-електротехника в Петрич. Общото мнение на срещата ГЕРБ-БСП било, че на всяка цена трябва да бъде детрониран настоящият градоначалник Вельо Илиев, който е близък до СДС и ДСБ. На срещата станало ясно още, че ГЕРБ има списък с общини в България, в които трябва задължително да спечели местните избори, и една от тях е Петрич. Сини кметове на села от общината, като например Стоян Бойчев – на Кърналово, били дали също принципно съгласие да помогнат с гласове на ГЕРБ на местните избори, като играят срещу дясната коалиция СДС-ДСБ.

На последната общинска конференция на сините, както “Струма” писа, на която за председател на общинската структура бе избран Христо Коларов, на мястото на д-р Митко Циканделов, Стоян Бойчев обяви, че напуска СДС, тъй като не бил съгласен с новия избор. На срещата в Коларово е коментирано, че засега най-сериозният кандидат и опонент на ГЕРБ на изборите е сегашният кмет Вельо Илиев и трябва да се намерят сериозни ресурси, за да не бъде допуснат да спечели отново. Другият, спряган за кандидат за общински кмет, е Христо Георгиев, сегашен заместник на В. Илиев, представител на партия “Гергьовден”. Според герберите и БСП обаче било лесно да му спрат мераците, тъй като за него имали неща, които може да извадят, той знае това и очакват сам да се откаже от надпреварата за градоначалник.

Вчера координаторът Димитър Танев бе лаконичен: Не знам кой е подхвърлил тази информация, но аз не съм присъствал на подобна среща, не знам да е имало такава. Всеки път преди избори в публичното пространство се пускат подобни неща, сега не е по-различно. Очаквам този процес да се засилва с наближаването на местните избори. Това, което мога да кажа, е, че имаме категорични амбиции да спечелим местните избори в Петрич. Градът фигурира сред приоритетите на ГЕРБ, като целта е да спечелим местната власт, но искам категорично да заявя, че ще се ръководим изцяло от закона, няма да има от наша страна удари под кръста по когото и да било. Искаме вотът да бъде честен и заслужен и да получим доверието на хората, заключи Димитър Танев.

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA