Пиши ни

Синя и кървава луна ще съвпаднат на 31 януари

На 31 януари през нощта ще съвпаднат две редки явления - т.нар. синя и кървава луна.


Пълното лунно затъмнение ще се съчетае с второто пълнолуние през месеца за първи път от 150 години, съобщава БНТ, като цитира Фокс нюз.

Синята луна на 31 януари, подобно на вълчата от началото на месеца, ще е суперлуна. Пълната луна се нарича така, когато е на по-малко от 364 000 километра от Земята. Когато Луната е в най-близката си точка до Земята (перигей), тя изглежда с 14% по-голяма и с 30% по-ярка, отколкото когато е в най-далечната (апогей). Заради затъмнението тя ще е червена (или кървава), макар и яркостта й да намалее, когато навлезе в земната сянка.

Само една нощ преди пълнолунието Луната ще е в най-близката точка на орбитата си около Земята.

Лунното затъмнение ще продължи 3 часа и половина, като пълното ще е 77 минути. То ще е пълно над страните от Тихоокеанския басейн - от Аляска и Северозападна Канада до Централна и Източна Азия, Индонезия, Нова Зеландия и Австралия. Тъй като ще е посред нощ, в зависимост от това откъде се наблюдава, ще е или на 31 януари, или на 1 февруари.

Лунното затъмнение ще е частично над Централна Северна Америка, Западна Азия, Индия, Близкия изток и Източна Европа, пише сайтът Спейс. От Северна Америка ще го наблюдават сутринта на 31 януари, а от противоположната част на света - когато Луната изгрява.

Следващото съчетание на синя и кървава луна ще е чак през 2028 г.

Следващата синя луна за тази година ще е на 31 март.

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA