Пиши ни

Сблъсък между граждани и търговци в Петрич

Рано сутрин на вчерашния пазарен ден  в Петрич възникна напрежение между производители на зеленчуци и плодове, разположили си на улицата  „Кирил и Методий”, и служители на Районно управление на МВР в южния град. Униформените пристигнаха с две патрулки и заявиха пред десетките стопани незабавно да освободят тротоарите, тъй като има издадена заповед от кмета на общината, която забранява продажбата на каквато и да е стока в района. Методи Станков разказа:

Пристигнаха полицаи и ни дадоха ултиматум за няколко минути да освободим мястото. Ние не знаехме за заповедта, не бяха ни предупредили. Униформените бяха категорични, че ако не освободим тротоара, ще ни изхвърлят насила и ще ни сложат белезниците. Това е абсурдно, ние произвеждаме селскостопанска продукция и разчитаме да я продадем, за да изхранваме семействата си, основно в деня за пазар – сряда. Пристигаме рано сутринта – в 3 часа, за да си запазим места. Ако има забрана за продажба в този район, би трябвало да ни предоставят друг. Веднага се обадихме на кмета на общината Вельо Илиев за търсене на решение на проблема. След негова¬та намеса полицаите ни остави-, ха.

От толкова години в Петрич не изградиха кооперативен па¬зар и хората разполагат продукцията си по улица „Тома Митов”, която е недостатъчна и затова се ползва в сряда и улица „Кирил и Методий”. Трябва да има решение на проблема, защото следващата сряда не знаем как ще бъде. Предупредиха ни, че повече не трябва да разполагаме продукцията си на улица „Кирил и Методий”, заключи Методи Станков, чиито думи бяха подкрепени и от негови колеги Пред репортер на „Струма” кметът Вельо Илиев заяви:

Има постъпили протести в общината от родители на деца, които посещават най-голямото детско заведение в града ОДЗ 3 „Слънце”, което се намира на улица „Кирил и Методий”. Според майките в сряда имат труден достъп до градината и не могат да карат децата си. На тази улица е и черквата „Света Богородица”, пред която също има разположени различни стоки за продажба. Освен недоволство от майки има силно недоволство и от живеещите на улица „Кирил и Методий”, които се оплакват, че в сряда още в ранните часове пристигащите търговци вдигат шум, замърсяват района и създават неудобство. Всичко това наложи да изпратя писмо до Районно управление на МВР, в което им заявих да изпълнят моя заповед, издадена още през 2009 година, с която забранявам разполагане на сергии на улица „Кирил и Методий”. Още в 3 часа ме събудиха, обадиха ми се по джиесема производители с искане за съдействие,тъй като вече бяха разбрали за заповедта. Сега направих компромис, тъй като част от хората казаха, че не знаят за тази заповед, но отговорно заявявам, че от следващата сряда няма да бъде допуснат нито един продавач на улица „Кирил и Методий”. Нека го знаят и да не са изненадани, за да няма отново напрежение. Имат право да продават продукцията си по улица „Тома Митов” и в района от улица „Цар Борис 111″ до моста, заключи кметът.

Положението вече е нетърпимо. Производителите идват много рано сутринта и освен че създават шум и напрежение, замърсяват района пред къщата ми. Стават все по-нахални и до¬ри влизат в двора ми и ползват тоалетната. Като си тръгнат всичко е в окаяно състояние и трябва аз да чистя. Това се отнася не само до мен, но и до всички живеещи на улицата. За-това поискахме съдействие от кмета на общината най-после да разреши проблема. През последните месеци много хора недоволстват, че улица „Кирил и Методий” е превърната в нерегламентиран пазар в сряда, когато от двете страни на тротоарите производители и търговци разполагат продукцията си и по улицата не могат да се движат моторни превозни средства. Самонастаняването на търговци и производители през последните седмици вече стигна до гимназия „П. Яворов”

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA