Пиши ни

Саудитска Арабия раздава на гражданите си по $3000

Саудитска Арабия планира да раздаде на своите граждани 50 милиарда риала (13 милиарда долара), за да компенсира увеличаващите се разходи за живот, съобщи Ройтерс в неделя, цитирана от "Бизнесинсайдър".


Крал Салман бин Абдулазис Ал Сауд е наредил на правителството да се изплащат по 1000 риала (около 266 щатски долара) на държавните служители всеки месец през 2018 г.

"Отделянето на 50 милиарда риали показва загрижеността на ръководството на страната за удобството и качеството на живот на хората", каза Ауад бин Салех Алауад, министърът на културата и информацията пред местни медии.

Приблизително 1,18 милиона саудитци работят за правителството.

Пенсионерите и войниците, които се борят на фронтовата линия срещу Йемен, ще получат по 5000 риала (1330 долара) бонуси, а в някои случаи правителството ще покрие разходите за ДДС, в това число и първа покупка на жилище.

Планът за изплащане на компенсации, въведен от краля, цели да компенсира неотдавнашното увеличение на данъка от 5% върху основни стоки като храна и комунални услуги и почти двойното увеличение на цената на бензина.

Тези повишения на цените бяха част от усилията на Кралство да се справи с бюджетния дефицит, оценен на 195 милиарда риал (52 милиарда долара).

Правителството също така обяви планове за намаляване на харчовете за членовете на кралското семейство, което разгневи много членове на саудитския елит.

В събота властите в кралството задържаха 11 принцове заради протест, обхванал двореца. Протестът избухнал заради друг кралски указ, който спря плащанията от държавата за разходите на членовете на кралското семейство за покриване разходите за вода и ток.

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA