Пиши ни

Реакция на Община Петрич! Започна процесът по премахването на сухите клони на ореховите дървета покрай пътя Петрич – Първомай

Това стана след решение на комисия, която заседава по въпроса и се свика по инициатива на общинското ръководство в Петрич, предвид опасностите за водачите на МПС пътуващи в този участък. В състава на комисията влизат специалисти от  ОбА Петрич, Горско стопанство и пътната агенция. Така днес се постави началото за изрязване на сухите клони на дърветата /орехи, акации и тополи/, които всеки момент могат да паднат върху пътното платно и да предизвикат инциденти.

Припомняме, че темата за опасностите, които крият остарелите дървета край пътя Петрич – Първомай бе поставена на дневен ред още в началото на 2015 година от кметове и жители на села в общината. Искането те да бъдат изрязани бе заради безопасността на шофьорите, минаващи по трасето. Мотивите – поредицата пътни произшествия със загинали и ранени след челни удари в ореховите дънери. Тогава се акцентува и на факта, че заради възрастта много от клоните на тези дървета са сухи и падат внезапно на пътното платно, създавайки отново предпоставки за катастрофи. Този 7-километров път е много натоварен, тъй като води не само към най-голямото село в общината – Първомай, но и към селата от район Подгорие и граничния пункт с Македония. За да избегнат досег с клоните на орехите, тежкотоварните камиони карат в средата на пътното платно и застрашават насрещно движещите се превозни средства. Също през 2015 година е получено писмо от Агенция „Пътна инфраструктура” , с което се разрешава Община Петрич да предприеме действия по премахването на опасните дървета, но за своя сметка. Тогавашното общинско ръководство не започва процеса с мотив, че не разполага с необходимия технически и човешки ресурс. Сега екипът Бръчков изпраща ново писмо до Пътната агенция , с което уведомява, че за своя сметка ще извърши отрязването и санитарната сеч на дърветата описани като опасни в предварително изготвен протокол на база проверки на място от различни комисии. Така Община Петрич иска отново съгласието на Агенция „Пътна инфраструктура” за този процес. В писмото изрично се посочва, че отрязаната дървесина ще бъде разпределена между нуждаещи се социално слаби лица след съгласуване и одобряване на списък от дирекция „Социално подпомагане” Петрич.

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA