Пиши ни

Прочети още Наркобоса от Тополница Огнян Атанасов задържан по ново обвинение

Трафикантът от петричкото село Тополница Огнян Атанасов, сочен за наркобос №1 в Пиринско, е задържан с ново обвинение за пране на пари в особено големи размери. Атанасов е задържан късно снощи, наложена му е 72-часова мярка „задържане под стража”. Привлечен е като обвиняем по дело, образувано през 2010 г., за изпиране на над 100 000 лв. По-късно днес Окръжен съд – Благоевград ще гледа искането на прокуратурата за налагане на постоянна мярка „задържане под стража”.

От прокуратурата не уточниха кога е задържан Атанасов. По неофициална информация наркобосът е задържан при прибирането му от София за Тополница, тъй като вчера е изписан от Военномедицинска академия.

В началото на април Софийски градски съд измени наложената му преди 13 месеца мярка “задържане под стража” в по-лека – „домашен арест”. 

Огнян Атанасов и групата му бяха задържани при спецакция на ГДБОП на 5 март миналата година. Тогава антимафиотите обискираха вилата на Атанасов в местността Попина лъка над Сандански, къщата на майка му в село Тополница и дома на неговите пласьори в село Вълково, община Струмяни.  От там антимафиотите иззеха общо 290 000 евро, 24 500 лева, 6 700 долара, газов пистолет, преправен в боен и 250 патрона за него, 900 грама кокаин, 726  хероин и 970 грама амфетамин.

На 4 май 2010 година благоевградският окръжен съдия Татяна Андонова отложи решението по европейската заповед за арест и екстрадиция спрямо наркобос № 1 в Пиринско Огнян Атанасов. Мотивите на съда бяха, че Софийски апелативен съд все още не се е произнесъл по предходната заповед за екстрадиция, издадена от гръцките правораздавателни власти.

Преди това на 8 април  2010 година съдия Петър Узунов уважи искането за екстрадиция на гръцките си колеги и на практика постанови Огнян Атанасов да бъде екстрадиран в Гърция. Той обаче обжалва това определение пред САС, което е пречка Окръжен съд – Благоевград да се произнесе по поредната европейска заповед за арест и екстрадиция, а за Огнян Атанасов има издадени 4 такива.

Според прокуратурата в Солун пиринският наркобос е издирван за 3 престъпления, извършени през 2002 година – подбудителство на гръцки гражданин към притежаване на наркотици, за притежание на дрога и за организиране на престъпна група.

Според гръцкото законодателство за подобни обвинения Огнян Атанасов може да лежи до живот и да бъде глобен над 500 000 евро, ако бъде признат за виновен.

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA