Пиши ни

При засилено полицейско присъствие премина редовната сесия на ОбС-Петрич! Кметът Вельо Илиев се скри в НС

Редовна сесия на ОбС-Петрич започна вчера при засилено полицейско присъствие! Кметът Вельо Илиев се скри в НС.
Четири патрулни коли на РУП-Петрич охраняваха сградата на общината часове преди започването на сесията. Освен за външния ред униформени следяха стриктно и за спазването на реда в залата, където местните парламентаристи пък заседаваха повече от два часа. Засилените мерки за сигурност бяха по повод създаденото от напрежение в града, около исканите оставки на кмета Вельо Илиев и екипа му. До ексцесии не се стигна. Изненадващото бе, че кметът Вельо Илиев не присъстваше в залата на местния парламент.
Под сурдинка в Петрич се коментираше вчера, че градоначалника е посетил Народното събрание, за да се срещне с председателят на Комисията по корупция Методи Андреев, който по Нова ТВ го нарече В.Илиев е “бандит”.
 Председателят на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интерес и парламентарна етика, Методи Андреев не приел кметът-слънце Вельо Илиев, въпреки настояването на депутатите от Реформаторския блок, като категорично заявил, че ще го приеме само тогава, когато събере подкрепа от Народни представители и общински съветници от различни политически партии, както подходиха гражданите и бизнес организации от Петрич.
Любопитното бе, че сред присъстващите в залата на местния парламент бяха забелязани криминално проявени лица, както и приближените до кметовете Вальо Илиев и Христо Георгиев, охранители от нощен клуб “Авалон”, които скандираха изказването на бизнесмена Руси Бахтерлиев.
Зам. – кметът на община Петрич- Христо Георгиев-излезе на трибуната вчера пред всички съветници и гости на редовната общинска сесия и се закле, че не е влизал във физическа саморазправа с никого и никого не е бил. Това откровение той направи след обвинението на бизнесмена Руси Бахтерлиев, че е пострадал от ударите му, по време на репортаж на местна телевизия, при който и той участвал, пред къщата на Георгиев.
“Да отидем в черква и двамата да запалим свещи, тогава да признаем дали съм удрял някого. Спрете, г-н Бахтерлиев!”- призова от трибуната на мини парламента дясната ръка на кмета. Той съобщи, че записите от камерите на къщата му вече са снети от разследващите органи, които работят по скандалния случай. Георгиев разясни, пред общинските съветници и гостите на заседанието, че в момента тече проверка на районната прокуратура. Зам. -кметът се обърна с гореща молба към протестиращите: ”Моля, ви оставете семейството ми! Спрете с тези глупости и простотии! Аз мога да го понеса, но това, което се случва, е трудно да се приеме от близките ми. Ако съдът ме е осъдил, да! Можете да си позволите такива неща, но изчакайте. Нека минат проверките на институциите и едва тогава ме съдете.”- беше апелът му по човешки към присъстващите представители на трите сдружения, които бяха в залата. Той обаче конкретизира- ”Аз ще остана до изборите ,така, че там ще се борим, но сега това е постоянен психологически тормоз, не е нормално!”.
Думите му прозвучаха след изказването на Руси Бахтерлиев. Бизнесменът, построил по времето на кмета В. Илиев сградата на митница Кулата, след спечелена обществена поръчка, се обърна към зам. кмета така: ”Ице, ти каза, че един по един ще ни ликвидираш. Че ще ни унищожиш! Ако не бях аз там щеше да има пострадали. Това ти го прощавам! Но няма да ти простя, че отправи заплахи към семействата ни. ”-каза Бахтерлиев и последва мощно „УУУУ”, което се чу в залата от гостите на сесията. С това казусът с боя пред дома на заместник -кмета в деня на абитуриентския бал на сина му приключи.
Сесията стартира с изказвания на граждани на Петрич, включително и на общински съветници. От засегнатите от отвореното писмо, което днес разпространи Сдружението на кметовете на населени места, думата поиска и взе Веселин Бисерински. Той се обоснова, че е печелил търгове, на които се явявал за земя, която полза под аренда. ”Не се притеснявам, защото това са законовите начини”, изтъкна той. След него се изказа и колегата му от ГЕРБ Велко Велев по същия проблем. Председателят на общинската група на партията на Бойко Борисов също се оправда, че и при него всичко е законно. Той обаче конкретизира, че земята, която ползва не е пасища и мери, а е земеделска и върху нея се отглеждат земеделски култури.
От името на Сдружението на кметовете, изявление направи и председателят му Велик Филчев. Пълният текст на отвореното писмо бе публикувано по рано вчера. Освен това той зададе и въпроси към ОбС. Едните бяха насочени към общинската фирма „ВиК„ , с управител Илиян Ушев. Филчев попита, защо се назначават общински съветници във фирмата и колко е техният брой. ”Колко общински съветника работят там и колко са партийните функционери?”- изстреля Филчев първия си въпрос.
Вторият му, бе по повод отчетността на общинското дружество. ”И дали ще разберем истината?“, като сам донякъде даде отговорът –„Това е дружеството, което е тръгнало по пътя на общинската болница„. ”Не може така, всеки месец – нови назначения!”- бе лаконичното му обяснение на случващото се в ВиК.
Колегата му, кметът на село Генерал Тодоров, Добри Мавриков поясни, че е имал разговор с народния представител Танев и опозиционерите, за това да седнат и да разговарят, да си подадат ръце. ”Но това не се случи„, каза с нескрито недоволство той. ”Работим в непрекъсната конфронтация. Затова изпращаме и това отворено писмо да Б. Борисов и всички държавни институции. ”- каза кметът. При старта на първа точка, залата почти се изпразни.
Атрактивните гости, като председателя на сдружението за контрол и управление на община Петрич- Кирил Георгиев, който днес се държа наистина по европейски “тертип”, заедно с председателя на Сдружението на хотелиерите -Добринка Бацанова и колегата им, председателя на сдружението на строителите -Ал. Василев, напуснаха залата. Така оставиха на общинските съветници да разгледат и приемат отчетите на общинските дружества.

36 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA