Пиши ни

Прекратиха за втори път култовото дело “Пътни Такси”

За втори път административният ръководител на Кюстендилски районен съд съдия Андрей Радев прекрати делото, станало популярно като случая „Пътни такси”, водено срещу 18 бивши служители на ГКПП – Кулата.
Както вече писахме, 18 бивши служители на ГКПП – Кулата седнаха на подсъдимата скамейка с обвинения по член 201 от Наказателния кодекс – за длъжностно присвояване, обвинени за присвояване на общо 3 743 153 лева и 44 стотинки.
Съдебното производство се влачи по съдилищата вече трета година, а второто тръгване на процеса срещу бившите кантарджии на Кулата е заради частна жалба на петричкия районен прокурор Лидия Манолова.
Преди по-малко от половин година съдия Андрей Радев прекрати наказателното преследване срещу 18 от двадесетте подсъдими, поради разминавания в цифрите и фактите в обвинителния акт, написан от районния прокурор на Петрич Лидия Манолова. Последва частна жалба от страна на прокуратурата и цялата преписка стигна до главния прокурор Борис Велчев.
В мотивите към решението ми сега няма нищо по-различно от това, което съм написал при прекратяването миналата година, каза съдия Радев. Тъй като прокурор Манолова жали само решението ми в частта за 18 -те подсъдими, за останалите двама – Велик Христов и Владимир Филипов, решението ми за прекратяване и връщане за нов обвинителен акт си остава в сила, обясни съдия Радев. Велик Христов и Владимир Филипов много по-късно са привлечени за обвиняеми по случая и заради това за тях не е изтекъл давностният срок и те все още могат да бъдат обвинени, но с нов обвинителен акт на Районна прокуратура – Петрич.
Само преди месец с решение на съдия Елена Авдева от Върховен касационен съд случаят бе върнат отново в Кюстендил заради процедурен пропуск. Авдева отмени определението на кюстендилския магистрат Андрей Радев и възстановява съдебното производство, връщайки делото в съдебна зала.
В съдебната зала днес се явиха 18 подсъдими, техните адвокати и прокурор Манолова, която едва след като председателят на съдебния състав Андрей Радев прочете определението си, реши, че иска отвод на съда и гледането на делото от друг състав – защото така се правело. „Госпожо Манолова, в решението на ВКС никъде не е записано, че делото се връща за разглеждане от друг състав, така, че искането ви е недопустимо”, каза в залата съдията.

Неспазването на двегодишния срок, в който прокуратурата трябва да внесе обвинителен акт срещу разследваните за дадено престъпление е причината за прекратяването на досъдебното производство срещу 18 от 20 подсъдими по мегаделото “Пътни такси”, става ясно от мотивите по случая. Според мотивите за отказа, в написания от районния прокурор на Петрич Лидия Манолова обвинителен акт има непреодолими пороци и разминавания между сумите, които е присвоил всеки един от подсъдимите, посочени в диспозитива, обстоятелствената част и тези вписани в бланките и фактурите приложени по делото. Тези пороци не могат да бъдат отстранени в хода на съдебното производство, мотивира се съдия Андрей Радев.
В обвинителния акт, Петричка районна прокуратура, така и не е описала механизма на извършването на престъплението, а и никъде в 21 тома обвинителен акт не посочено в колко екземпляра са издавани въпросните кантарни бележки и документи.
В обвинителния акт има и още противоречия които откривам на стр. 10 184 там при изброяването на сумите отчетени в касата на “Национална пътна инфраструктура са изброени парични стойности в долари, евро, марки и левове. На следващата страница от написаното излиза, че вместо по – малко в касата на пътищарската фирма са отчетени поне 4 милиона лева повече, а не по – малко, така че къде е истината за съда остава само да гадае, обясни съдия Радев.
Историята “Пътни такси” e от средата на май 2006 г., когато антимафиоти от благоевградската дирекция на полицията нахлуват в къщата на Велик Христов от петричкото село Марино поле. Там откриват 10 кашона и 18 чувала, на втория етаж на къщата на Христов. Любознателните спецченгета, с изненада откриват кантарни бележки за преминаване на граница Кулата, ведомости и други счетоводни документи, които досущ приличат на оригинални, а и имат автентичен мокър печат. Оказва се, че хвърчащите бележки са за периода 29 юни 2002 г.-18 декември 2004 г. Първоначално на експертите направило впечатление, че разликата във вписаните суми между документите е в 5-6 пъти в полза на тайния архив. Корупционната схема, която се разкрива, уличава 20-на служители на ГКПП-Кулата  в двугодишно източване на 2 държавния бюджет от служители на отдел “Пътни такси” на ГКПП “Кулата”.  

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA