Пиши ни

Предизборна еквилибристика в Петричко! Упражнения, имитиращи мотивирани сигнали, „оголиха” политиката на патриотите

Особени апетити, маскирани като “обществен интерес”, обидиха интелигентността на петричани и белязаха действията на “новите” политици в местната власт

Вече година, презадоволени с общинска власт, патриотите в Петрич мерят познания и сили с партийните си партньори в управлението на местно ниво. Войводите, водени от особени интереси, забулени във фабулата на обществения такъв, не пестят ресурс, за да трупат позитиви на нечий друг гръб – по-силният от тях.

Входират поредица сигнали до прокуратура и различни комисии, използвайки предимството на собствена електронна медия за шумна разгласа предварително. За тяхно съжаление обаче, констатацията постфактум е, че достоверността на същите тези сигнали, поверени по компетентност, не намира медийна прокламация. Четири са примерите, за които всеки редови петричанин би се сетил на прима виста.

Патриотите в общината тръгнаха срещу битова придобивка за село Кавракирово. Там беше изградена канализация, която веднага получи „званието” незаконна, независимо, че инициативността в случая на местния кмет е похвална в 21 век. Укоримо, оказа се, е за войводите е да имаш тази придобивка – канализация. На следващо място на прицел дойде санитарната сеч на дървесина около водоемите в община Петрич.

Дървата отидоха в навечерието на зимния сезон за социално слаби жители на подгорския район. В летописа остава “обемистият труд” на съветник от ВМРО, който надълго от трибуната обясняваше колко незаконно се изсича и колко инстанции тръгват на проверка на терен. И тук обаче институциите се произнесоха – почистените водоеми не попадат в граници на защитени територии.

Социалният ефект обаче беше факт, финансовият също. Икономии направи бюджета на общината, а хора ангажирани с почистването на водоемите получиха дърва за огрев. Следващ патриотски сигнал беше свързан с проекта за осветлението от село Кърналово до тържището за плодове и зеленчуци, което десетилетия наред чакаха местните хора и производители на земеделска продукция.

Обвинението беше за конфликт на интереси на директора на дирекция „Административно – правна, иновации и развитие” Рилка Филипова, тъй като фирма на съпруга и е извършила дейността по изграждането на обекта, възложена от общината. ВМРО сезираха Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси.

В свое становище комисията като принципал обаче счете сигналът за неоснователен след извършена проверка. Последният сигнал на патриотите в Петрич е срещу обект на съветника Розалин Хаджиев в кв. „Поляните”. До окръжна прокуратура съветник от ВМРО Петрич подава сигнал, че главният архитект Владимир Митрев е издал удостоверения за търпимост относно извършените подобрения в района на обекта. Такива удостоверения архитект Митрев не е издавал за цитирания от патриотите обект.

Проверката, която прокуратурата ще възложи ще установи именно това. Сигналът обаче засяга конкретно и е насочен срещу две детски площадки, в които съоръженията се ползват три сезона през годината напълно безвъзмездно от децата на Петрич. Независимо дали родителите им са клиенти на заведението или не. И защо определена партия се цели срещу облагородяването на обществени терени, които след инвестиция се разработват и едва тогава провокират интерес. Каква би била реакцията на родителите в този случай, ако докато трае проверката се блокира достъпа на децата до площадките в комплекс „Рай” на кв. „Поляните”?

Практически по нито един от сигналите досега на патриотите няма потвърждение за достоверност. Без да се подценява компетентността на пишещите воеводи, вероятно целта е била да се „удари” по някой, който не удовлетворява всякакви прищевки и главно на хора с ярки досиета. Отзвукът на тези сигнали няма очаквания от подателите резонанс и в обществото, защото петричани претеглиха „патриотизмa” на патриотите.

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA