Пиши ни

Правителството представя най-мащабния проект за административна реформа

В Министерски съвет от 11:00 ч. правителството ще представи най-мащабния проект с европейско финансиране за административната реформа - Трансформация на модела на административното обслужване. Това съобщиха от правителствения прессцентър.

Средствата в размер над 4 млн. лв. са от Оперативната програма „Добро управление“, бенефициент е администрацията на Министерския съвет, а партньор – Националното сдружение на общините. Повече от 3 хил. офиса за административни и обществени услуги в България са анкетирани на място, за да се формира цялостна картина на общуването между гражданите и администрациите.

Анализът ще отговори на отворените към момента въпроси – колко услуги се предлагат, как се предоставят, какви документи се изискват, какви такси се събират и на какво нормативно основание. Успешното изпълнение на проекта ще осигури нов потребителски интерфейс към платформата за междурегистров обмен, тестван пилотно в 50 администрации. Най-малко 700 услуги за бизнеса ще бъдат опростени. Предвиденият по проекта модел за регистрова реформа ще обхване съществуващите към момента над 8 хиляди регистъра от гледна точка на качеството и пълнота на данните, рязко намаляване на разходите за поддръжка, гарантиране на предпоставки за служебно събиране на информация. Общата цел на проекта е устойчивост на следващите етапи на административната реформа, комплексно административно обслужване и въвеждане на електронното управление.

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA