Пиши ни

Показаха макет на бъдещия парк в Петрич

Днес беше представен в детайли проектът за градски парк на Петрич. Внушителен макет онагледява всичко, което ще бъде изградено на площ от 54 дка. След поредица срещи на ниво държавни ведомства с решение на Министерски съвет този терен от имота на гранично поделение в центъра на Петрич беше прехвърлен безвъзмездно в собственост на Община Петрич.

„Въпреки пропуснатите в тази посока четири години, ние успяхме да придобием собственост върху единственият имот, подходящ за градски парк на Петрич. Въз основа на тази собственост получихме възможността за външно финансиране и обектът е стратегически в дейност „Градска среда” на ОП „Региони в растеж” за община Петрич”, подчерта кметът Димитър Бръчков.

Стойността на проекта за градски парк е 4 ,852 млн лв. Предимствата градът да има паркова зона кметът Димитър Бръчков очерта в няколко насоки – възможност за безопасна разходка, достатъчно пространство за децата и перспективи в туристическо отношение. Главният архитект Владимир Митрев обясни, че градският парк ще бъде с два входа и перспектива за разширяване с още 10 декара. В него ще има амфитеатър /проектиран с възможност да се използва за летен театър/, посетителски център, детски площадки и изкуствен хълм за катерене на деца, многофункционално спортно игрище, игрище за плажен волейбол, зоокът /само за птици/, сух фонтан, множество алеи и зеленина.

По проект в градския парк на Петрич е предвидено също да има изкуствено езеро на площ от 3 000 кв.м. Една от сериозните придобивки в културно-исторически аспект е проектът за нов музей в градския парк. Сградата ще бъде на няколко етажа и е с десет пъти по-голяма площ от сегашната на Исторически музей Петрич.

Макетът на градския парк ще бъде във фоайето на Община Петрич, за да е възможно гражданите да се запознаят в подробности с бъдещата си придобивка.

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA