Пиши ни

Петрич отново стана най-горещата точка в България! Спешна пресконференция на Вельо Илиев: Днес внасяме жалба в ЦИК, срещу нас играят…

Часове след като ОИК Петрич излезе с решение да заличи коалиция “Роден край”, начело с кандидата за кмет Вельо Илиев, днес в 10 часа в щаба на Вельо Илиев в синята къща се състоя спешна пресконференция. Поводът бе елиминирането му от кметската надпревара с изненадващ ход на комисията.. Ето какво каза в своя защита той: ”Знаете всички, че когато създадохме коалицията, подадохме документацията за регистрацията от двамата представители на двете партии. И нашата коалиция се казва „Роден край„ – Синьо единство, БЗНС„ Никола Петков. ”Съкратеното наименование е „Роден край”.

ОИК имаше достатъчно време да провери дали имаше нещо нередно и да ни откаже регистрация, или да ни даде препоръка. Имаме решение от 13.09. тази година за регистрация на кмет на община, решение за регистрация на кметове на кметства и решение за регистрация за общински съветници. Вчера, двадесет и три дни до изборите – ОИК на община Петрич, която е чисто политическа, защото е назначена от знаете от кои партии, решава по някакъв странен начин да ни заличат от регистрацията.

Това е аналогия на определен член, който касае Инициативни комитети и партии. Разбира се, че това решение може да бъде обжалвано. Но тази комисия, която е платена и за тази си работа получава, предполагам около 1000 лв., в един момент ни дава решения, в които ни казва, че може те да се обжалват в три дневен срок и не са обжалвани пред ЦИК, сега ни заличават. Играта започва да става много груба. Общинската избирателна комисия е доминирана от представители на ГЕРБ, на БСП и ДПС.

Симбиозата между тях, ние знаем, че не е от вчера. Тези хора няма да се примирят с това, че нашата коалиция издига толкова качествени кандидати и за кметове на кметства и за листа за общински съветници. Следващата стъпка, скъпи приятели е, че днес подготвяме обжалване пред ЦИК. Там също са на квотен принцип, назначени по партиен принцип хората, но много се надявам да проявят своя професионализъм. Да не са някакви кукли на конци, а да вземат решение, което да успокои обстановката в Петрич.

Не е тайна, че много от вас ми се обаждаха снощи, а нямате си представа колко граждани ми се обаждаха през цялата нощ. Те са готови още от утре или в други ден да излязат и да блокират работата на ОИК. Но, аз това няма да го допусна. И не искам да го допускаме. Когато мине този проблем те ще ни измислят – друг. Секционните избирателни комисии са доминирани от техни хора.

Сигурно сте чували приказките в града и селата, как да ни атакуват и там. Те са готови на всичко. Те са готови да провалят изборите, само и само за се случи тяхното. Едно време, като деца, сигурно си спомняте, на тези които си играехме и лъжеха им викахме – еленджии /нечестна игра от турски език/. Това са тия, които се стремят да се докопат до тия места. Петричани обаче и хората от петричка община са разумни хора и разбират какво се случва. Затова нека си водим кампанията, така както я правим-разумно, без да се заяждаме с никой. И тогава не се съмнявам, че накрая ще успеем. Съжалявам, че ни създават тези неудобства, но ние вярваме в българския съд.

Ако ЦИК не вземе правилното решение, за това е съдът. За това една държава има устои, защото има орган да решава такива безумни спорове. ”Извън днешният, на който присъстваха всички кандидати за кметове на населени места и общински съветници, кметът призна, че снощи е имал над 150 обаждания, което наложило на два пъти да си зарежда телефона. Местната кабелна телевизия знаете как нагнетява напрежение и цяла нощ е пускала надписи, за което ще си търсим правата по съдебен път.

Знаете, че собственичката на тази кабелна телевизия води вече открита война с мен. Инж. Илиев каза още: “Уважаеми, колеги! Изборите ще минат. Имам огромната молба към всеки едни от вас да се откаже от тази телевизия, ако я гледате. Те ни отразяват – анти.” След този призив Вельо Илиев прочете решението на ОИК, с което го заличава него като кандидат за кмет и цялата коалиция „Роден край”. Стана ясно, че решението е подписано от председател и секретар без никакви мотиви.

”Заличава регистрацията на Коалиция „Роден край„ за участие в изборите за кмет, за участие за общински съветници, за участие на кметства, по АНАЛОГИЯ на чл. 87, ал. 1, т. 15, 16 е 17, където касае – Инициативни комитети и независими кандидати.”, е дословно съдържанието на текста, с който ОИК заличава регистрацията на Коалиция „Роден край„ разбира се има две особени мнения. Това са членовете на РБ и ББЦ. Тяхното отрицателно мнение е, че жалбата е недопустима, тъй като е постъпила в ОИК, извън тридневния срок допустим за обжалване.

ОИК няма право да заличава регистрирани партии от ЦИК. Това означава, че тези хора са ни дали регистрацията и са имали достатъчно време да проверят имали друга партия със същото име или няма и тогава да ни направят забележка. Само искам да ви кажа, че това е потвърдено и ог ЦИК. Такава партия със името „Роден край „ има регистрирана в гр. Бургас, през 2003-та година.

От 2009-та година тя няма дейност. И друго. Моите сътрудници ми дадоха документи, че има коалиция „Възраждане за Петрич„, но има и друга партия „Възраждане„. Защо тях не ги спират! Жалбата срещу „Роден край„ е подадена от коалиция „За нашия Вельо”, Някакъв от село Кулата са намерили, дали му е платено…, не знам и знаете кои стоят зад тази коалиция. Петричани не обичат лошите хора. Тежко им, ако тези хора дойдат да ги управляват!

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA