Пиши ни

Петричкият съд удари иманярите от село Рупите с условни присъди

Петричкият районен съд удари с условни присъди иманярите от село Рупите. Това е превантивна мярка, която ще превъзпита и спре набезите им в землището на селото, където се намира в съседство и античният град Хераклея Синтика.

Откакто има влязла в сила условна присъда, най-големият в бранша с антики от селото Димитър Т., се е кротнал и не смее да продума пред съселяните си, че се интересува от изравянето артефакти от старинния град, за който се предполага, че дал убежището на един от царете на древна Македония. Днес иманярят, се занимава със земеделие, като повечето му съселяни. Навремето той е бил един от играчите с антики, които пласирал на черно в тържищата по страната на търговци.

Съдът в Петрич, обаче е осъдил повечето иманяри с условни присъди и сега те търпеливо изчакват, да изтече срокът на изтърпяването им. Нишата, която те отворили се запълнила обаче от иманярите от съседни на с. Рупите села, като Г. Тодоров например. Местността преди време бе цялата осеяна с дълбоки дупки, вследствие на изкопните работи на иманярите.

Пейзажът наподобяваше, лунните кратери, откъдето с уреди за търсене на метал иманярите изваждаха големи находки от. Такава бе и съдбата на плоча, която бе спасена от полицията, при многото сигнали за изровени скъпоценности от недрата на античния град –Хераклея Синтика от местните иманяри

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA