Пиши ни

Петимата най-печеливши милиардери на 2017 година

2017-а беше добра година за милиардерите. Акциите на американските фондови пазари не спираха растежа си и това увеличи богатството на много предприемачи, предимно в технологичния сектор.


В Китай пазарът на недвижими имоти процъфтяваше през 2017 г., което пък се отрази на богатството на китайските милиардери.

Вижте петима от най-богатите хора в света, за които 2017-а година е била повече от добра.

Всеки от тях е увеличил личното си състояние с над 20 милиарда долара, благодарение на ръста на акциите на компаниите, които притежава и управлява:

5. Ма Хуатенг - +21,8 млрд. долараСъстояние: 44,3 млрд. долара

Позната като "Пони Ма", Ма Хутенг е основател, президент, главен изпълнителен директор и член на управителния съвет на Tencent Holdings Ltd., една от най-големите телекомуникационни компании в Китай. През 1998 г. основава Tencent с четирима приятели. Тя скоро става най-голямата мрежа за незабавни комуникационни услуги в Китай. Въвеждане популярни онлайн мултиплейър игри като "League of Legends". Наричана "китайски AOL", Tencent вече включва уеб портали, портали за електронна търговия и множество социални мрежи. Пони Ма е сред инвеститорите преди излизането на борсата на Snapchat, както има 12% дял в Snap. Акциите на Tencent са нараснали с повече от 100% тази година.

4. Марк Зукърбърг - +23,6 млрд. долараСъстояние: 72 млрд. долара

Акциите на Facebook непрекъснато поскъпваха през 2017 г. и стойността им е нараснала с близо 60% през миналата година. Марк Зукърбърг прави Facebook, докато е студент в Харвард. Заради компанията напуска университета и се мести в Пало Алто, за да се съсредоточи върху бизнеса. Той и съпругата му Присила Чан се присъединиха към кампанията The Giving Pledge и обещаха да дарят 99% от богатството си.

3. Бернар Арно - +23,6 млрд. долараСъстояние: 63,9 млрд. долара

Бернар Арно получава бакалавърска степен по инженерство и поема семейния бизнес – компанията за строително инженерство Ferret-Savinel. През 1984 г. придобива финансовата фирма Financiere Agache-Willot, която контролира текстилната компания Marcel Boussac. След като поема контрола над Boussac, той тръгва след няколко дъщерни дружества, включително Christian Dior и френския универсален магазин Le Bon Marche. Арно е председател и главен изпълнителен директор на LVMH и председател на Christian Dior от 1989 г. насам. Миналата пролет той обяви, че купува акциите на Dior, които все още не притежаваше. Цената на акциите на Dior е нараснала с 54% през 2017 г.

2. Хуи Ка Ян - +27,4 млрд. долараСъстояние: 36,5 млрд. долара

Китайският строителен предприемач Хуи Ка Ян (Hui Ka Yan на мандарин) имаше много добра година. Благодарение на растящата стойност на акциите на неговата компания за недвижими имоти - Evergrande Group, нетното му богатство нарасна с повече от 27 млрд. долара през 2017 г. Тайната на успеха е неговият фокус върху малките китайски градове. Групата Evergrande има близо 600 проекта в 200 града в Китай. От началото на 2017 г. акциите на компанията са поскъпнали с 393%. Състоянието му се е увеличило почти четирикратно от началото на 2017 г.

1. Джеф Безос - +33,8 млрд. долараСъстояние: 100 млрд. долара

Основателят на Amazon от няколко месеца е най-богатият човек в света, като измести от тази позиция Бил Гейтс. Акциите на компанията за онлайн търговия са нараснали с 60% от началото на 2017 г., като анализаторите й предвещават светло бъдеще и разрастващ се бизнес, засягащ множество индустрии.

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA