Пиши ни

ПАНИКА СРЕД ТЮТЮНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ В ОГРАЖДЕН

 Ниската цена, на която експерти от гръцката фирма “Табако Михайлидис” изкупува тютюна, попари производителите от петричкото огражденско село Дреново. За килограм тютюн отрудените хора получават средно от 2 до 3 лева, което е по-малко и от акциза, и от най-ниската цена за кутия от 20 цигари – 4,30 лева. Редки щастливци са тези земеделци, чийто тютюн е оценяван между 4,20-5 лева. Средната цена, която дава “Михайлидис” на произведения през 2010 година тютюн, е с 1,50-2 лева по-ниска от миналогодишната.
     Казват,че качеството на тютюна е ниско, като е ниско, защо го изкупуват. Кой е луд да купува лоша стока. Няма да им даваме труда си за стотинки. Чухме, че в Гърция на техните тютюнопроизводители им плащат по 15 евро за кило, възмущаваха се тези, които още не са продали своята продукция.
     Попът на Дреново – отец Иван Иванов, на масата пред фамилния си бар в центъра на селото вчера нареди пастал тютюн. Чакам експерта да ми каже кои от тези листа са първо, кои второ и кои трето качество. За мен тоя тютюн е само първо и второ качество, но да видим той какво ще каже, обясни попът в очакване на колата на “Табако Михайлидис”.
     Поради проблеми обаче хората от гръцката фирма вчера не дойдоха в Дреново. Очаква се да продължат да изкупуват днес или утре.
     В неделя, когато експертите поголовно оценявали евтино тютюна, отецът два пъти ходил при тях. Казах им: Какво правите, защо се подигравате с труда на хората. Те ми отвърнаха: Ами тогава да спрем да изкупуваме, да се обадим да дойде началникът.
     Тая работа така няма да стане, ще търсим други изкупвачи от Гърция. Сега сме в Европейския съюз, можем да продаваме свободно тютюн на гръцки фирми. Аз самият нямам тютюн, но се ядосвам за хората, възмущаваше се отецът.
     От 178 кг, предадени от Траянка Драмджиева от село Дреново, експертите намерили само 1 кг първо качество, което се плаща по 8,60 лева. Тютюнът второ качество бил 20 кг, те ще се платят по 6 лева за кило. Цели 157 килограма експертите оценили като трето качество за цена от 2,50 лева за килограм. Още 9 кг те определили като карагюбек /който не става за нищо/. Така Траянка получила средна цена от 2,65 лева за килограм за реколтата си. От тон и половина тютюн, който предадох, ми писаха 1 тон трето качество. Моята средна цена може и да е 2 лева, не съм я смятала. Язък за децата, идваха от София цяло лято да се гърбят на тютюна, няма да мога само бензина да им платя. Срамна работа, оплака се баба Надка Пашова.
     Сандо Петров гледа тютюн от 20 години. През 2009 година от 3 декара изкарал 400 килограма, платили му го средно по 5,80 кг. Заради лошата за тютюн 2010 година изкарал 205 кг, оценили му го средно на 3 лева. Според експертите само 2 кг от неговия тютюн е първо качество, 23 кг второ и 180 кг трето качество. Това е подигравка, направо ни събличат с тия цени. А в Гърция за тютюна плащат по 15 евро на кило. Хайде да сметнем. За моя тютюн аз ще взема 610 лева, дал съм 225 лева за оране, фрезоване и браздене. 130 лева за тор, и 100 лева за найлон за скелето. Общо съм дал 455 лева, без да броя бензина на колата. За мен остават 155 лева. Вътре съм отвсякъде. Кой ще ми плати копането и всичкия труд, ядосваше се Сандо Петров.
     Атанас Петров е един от малкото, чийто тютюн е оценен на около 5 лева средно. Казват ми за тютюна, който едно време се оценяваше като първо качество, че бил много бял. Трябвало да е кафяв. Някогашното първо качество сега става трето. От дете гледам тютюн и разбирам от тия работи. Тези хора цял живот отглеждат тютюн и знаят също като експертите кой тютюн какво качество е. Моята цена е добра, но повечето от хората получават средна цена от 2 до 3 лева, каза Атанас.
     Освен че дават ниска цена, от фирма “Михайлидис” задължават производителите, които сключват договор с тях, да взимат скъп гръцки тор, като после приспадат цената му от парите за тютюна.
     Ако ви е евтина цената, ориентирайте се към друго производство, казвали експертите. Цял живот се прехранваме от тютюна, какво друго да гледаме. Като ни карат насила да се откажем от тютюнопроизводството, защо никой не ни казва какво да работим по-нататък и от какво да се прехранваме, питат хората, плашейки се от безизходицата.
     Вчера депутатът от ГЕРБ Митко Захов коментира: Имам информация за ниските цени, на които гръцката фирма изкупува тютюна. Ще запозная със случая земеделското министерство.

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA