Пиши ни

Отлагат дела в Петрич за участие в семинари

Дела се водят години наред необосновано. Това сочи отчетен доклад на инспектората към ВСС за миналата година. Като пример инспекторите дадоха СГС, където се водят граждански дела от – 1993 година. В районните съдилища в Петрич и Благоевград магистратите пък отлагали заседанията си, защото масово участвали в семинари.

От години не е работено по дела с голям обществен интерес, което е довело до прекратяването им на различни процесуални основания. Това води до негативна обществена реакция и недоверие към съдебната власт, пише в отчета на инспекторите. Необоснована и неоправдана е продължителността на наказателните и административните дела най-вече в районните съдилища в Петрич, Сандански и Гоце Делчев.

По 30 заседания са провеждани на дело, като причините поради които най-често са били отлагани са субективни и формални. Според отчета на инспектората към ВСС много показателен е случаят на отлагано повече от 18 пъти административно дело в Петричкия съд, което за една година и четири месеца е отлагано само от съдията докладчик по субективни причини.

Мотивите по много присъди в районните съдилища в Димитровград, Пловдив, Пазарджик, Карлово, Кубрат, Девня, Сандански и Гоце Делчев, както и в окръжните съдилища във Варна и Разград, са били забавяни, установиха инспекторите. Парадоксално е, че в районния и окръжния съд в Монтана вместо книги за открити и закрити заседания се ползват т.нар. “картони” отпреди 37 години.

Докладът констатира проблеми и в окръжните следствени служби в страната – разследванията се водят необосновано дълго и се иска да се удължават сроковете за тях без да съществуват предпоставки.

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA