Пиши ни

Община Петрич внесе в МРРБ проект за реставрация на Самуиловата крепост

Община Петрич внесе проектно предложение ”Хиляда години от битката на Самуил (1014-2014) – устойчиво развитие на туристическата атракция ”Самуилова крепост” в община Петрич” по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013. Стойността на проекта е 2 140 000 лв., уточняват от пресцентъра на общината.

Общата цел на внесения в МРРБ проект е разработване и популяризиране на интегриран туристически продукт – развитие на туристическа атракция «Самуилова крепост» за по-доброто опазване и съхранение на културно-историческото наследство и устойчивото социално-икономическо развитие в района на община Петрич.

Идеята е да се подобри състоянието на паметника на културата „Самуилова крепост” и свързаната с него туристическа и техническа инфраструктураи и развитието на конкурентна туристическа атракция.

Основните дейности, предвидени за изпълнение са: реставрация, консервация и експониране на Наблюдателна кула, защитен трети крепостен вал, голяма землянка, покрити землянки в обект Самуилова крепост, развитие на туристическа инфраструктура-ще бъдат обновени двете музейни сгради, разположени симетрично зад монумента на цар Самуил. Освен това ще бъдат въведени техники и 4 програми за интерпретиране и 5 за анимиране на Национален културно –исторически комплекс “Самуилова крепост”./ Darik

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA