Пиши ни

ОИК допуска грешка и наказва за това Вельо Илиев

Общинската избирателна комисия Петрич излезе с решение, че заличава местната коалиция „Роден край”, която издигна за пети мандат кмета Вельо Илиев, кандидат – кметове за почти всички кметства, както и пълна листа за общински съветници.

Въпреки че двама от членовете на ОИК са гласували против и ясно са изразили становище, че жалба срещу името на коалицията е трябвало да бъде подадена в определения законов срок за обжалване, ОИК се произнася за заличаване. Иронията е в това, че точно задължение на въпросната ОИК е да върне коалиция, ако името й повтаря наименованието на съществуваща партия. В случая “Роден край ” е партия на Бургаския бизнесмен Ивайло Дражев, която дори не е регистрирана за тези избори, въпреки че това няма значение от правна гледна точка.

В тази връзка Вельо Илиев даде пресконференция за журналисти и граждани, за да изложи фактите. В момента ОИК -Петрич наказва кмета Вельо Илиев за нещо, което самата тя е трябвало да свърши и за което членовете й получават около 1000 лв.заплата всеки. Същата избирателна комисия допусна регистрацията и на коалицията “За нашия Вельо”, създадена с единствената цел да обърква избирателите на Вельо Илиев.

Казусът се създава от факта, че Софийски градски съд не поддържа публичен регистър на политическите партии и практически проверка за съвпадения на имена трябва да се прави по служебен път, което отнема време и средства.

Проблемът вероятно ще се пренесе на още няколко места в страната, където има регистрирани коалиции със същото име.

На пресконференцията пред гражданите и медиите Вельо Илиев призова кампанията да се води в конструктивен дух и каза, че вярва в българското правосъдие. Процедурата оттук нататък е следната – ЦИК трябва в тридневен срок да потвърди заличаването или да го върне на ОИК за преразглеждане. Ако потвърди, следващият етап е произнасяне на Върховния административен съд, пак в тридневен срок.

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA