Пиши ни

Ново нашествие на марокански скакалци в Маркостиново и Генерал Тодоров

Марокански скакалци нападнаха землищата на с. Марикостиново и с. Генерал Тодоров в община Петрич. Експерти от Областна дирекция по безопасност на храните в Благоевград са извършили обследване, при което са установили наличие на марокански скакалец на площ от 50 дка.

Излюпването им е започнало на 13-15 април  и продължава и в момента, информират от пресцентъра на дирекцията.

Скакалците  са във висока плътност само на отделни петна върху огретите от слънцето места, на леки, песъчливи почви. Установена е първа ларвна възраст. На местообитания, обрасли с растителност, понижаването на температурите  и слабите превалявания  водят до понижаване на почвените температури, което ще доведе до забавяне на излюпването на скакалците.

Когато температурите на въздуха се понижат до 10-15 С, ларвите преустановяват да се движат и изпадат в състояние на вцепенение.  Масово излюпване се очаква към средата на месец май. През 2011 г. експертите от ОБДХ-Благоевград очакват поява на скакалци  в необработените площи, на места, където е установено нападение  през 2010 година.

ОДБХ- Благоевград ще извърши обследване в периода 9-12 май 2011г. за установяване  появата на марокански скакалец на площи в землището на с. Драката, общ. Струмяни.
За извеждане на успешна борба  със скакалците е необходимо третирането да започне  в ранна фаза от развитието на вредителя. Най-ефективна е химичната борба срещу младите ларви от втора – трета възраст. Тя трябва да приключи до началото на окриляването. Кметовете на засегнатите места ще бъдат навреме информирани за резултатите от извършените  проверки.

През 2010 г. са третирани 6470 дка, припомнят специалистите от ОБДХ-Благоевград.

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA