Пиши ни

Новината за изчезването на Боян смути и децата на Млад планинар - Петрич, но все още имат надежда, че е жив.

"Децата чакат да чуят добрата новина. Някои от тях вечер заспиват със сълзи и в молитва за него, споделиха родителите им. Никой не е в състояние да промени това, което чувстват и мислят за него. Ние вярваме, че не е изчезнал...някъде там е, и е сам. Силен е и ще се справи " – това споделиха младите планинари, още в първия ден след изчезването му.

След пореден успешен сезон през 2017 г. с два изкачени осемхилядника (Гашербрум II и Даулагири) един от най-успешните български алпинисти, Боян Петров, се отправи на 10 април към Тибет, за да атакува първо Шиша Пангма, а след това и Еверест, които са част от проекта му "Българин на 14х8000". До момента по-малко от 20 алпинисти в света са успели да се окичат с хималайската корона, като не са ползвали кислород при изкачванията на 14-те най-високи върха на планетата. Шиша Пангма последен път е атакуван от българи през пролетта на 1999 г. Тогава Дойчин Василев и Карина Сълова успяват да изкачат централния връх на Шиша Пангма (8013 м). В посолството на България в Пекин на 6 май е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация, че Боян Петров е в неизвестност от 3 май.

Припомняме, че преди половин година по покана на ръководството на сдружение „Млад планинар“ Боян Петров гостува в Петрич. На срещата, той представи книгата си „Първите седем“, в която разказва личната си история и причините, поради които е изкачил най-високите върхове на планетата. На края на презентацията той връчи златни значки на 21 деца, изкачили най-високите върхове на 10 български планини в България. Това бе добра мотивация за тях - признание от човек, изкачил 10 от най- високите върхове на планетата. Въпреки натоварения му график, той успя да посвети още един ден от живота си на децата на "Млад планинар" и заедно извървяха един от любимите им маршрути -от село Камена, през Камешнишки водопад до село Самуилово в планина "Беласица". През цялото време децата не спираха да задават въпроси, на които Боян отговаряше с удоволствие, споделиха ръководителите им в предишно интервю. Посланието, което остави Боян на децата е „Да са винаги жадни за открития и върхове“.

На въпроса ни към тях с какво и как ще запомнят Боян без да се замислят отгориха:

Упорит, Смел, С неговата издръжливост отдаденост, идол, вдъхновяващ,добър човек, любимец, мечтател, целеустремен, герой, неповторим, всеотдаен и разбира се гордост на България. "Безсмъртен, аз вярвам че е жив" - направи заключение едно от децата.

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA