Пиши ни

Национален ден на природните паркове в Петрич

На 14 май (събота) ще се проведе за четвърти път кампания за почистване, подобряване и обновяване на инфраструктурата и маркировката на маршрутите и местата за отдих в 11-те природни парка в България. Събитието е известно като Национален ден на природните паркове, информират от Международната природозащитна организация WWF. Природен парк Беласица също е включен в националната кампания, като ще се извърши почистване в посока хижа “Беласица”. Сборния пункт обявен от организаторите е стадиона в гр. Петрич от 10 ч..

На най-посещаваните места във всеки от тези природните паркове ще бъдат поставени и информационни табели. Те обясняват, че природните паркове са защитена дива природа, затова целенасочено не разполагат със система за организирано събиране на отпадъците и посетителите трябва да отнасят обратно със себе си всичко, което са донесли, обясняват от WWF.

Националният ден на природните паркове се проведе за първи път през есента на 2007 г. Тогава над 1000 доброволци събраха 12 тона боклук в природните паркове на България. Пластмасовите опаковки се оказаха сред най-често срещаните отпадъци, изоставени сред природата.

При второто издание на инициативата през май 2009 г. се включиха над 2300 доброволци. Участниците събраха над 15 тона отпадъци, ремонтираха кътове за отдих и пътеки за хора с увреждания.

При третото издание през май 2010 г. близо 3000 доброволци събраха над 15 тона отпадъци, ремонтираха кътове за отдих, участваха в изграждането на мостчета по някои от най-популярните маршрути.

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA