Пиши ни

Надзирателите излязоха на пореден протест

В деня на професионалния си празник днес работещите в затворите и арестите излязоха на пореден протест. Те настояват за достойни трудови възнаграждения и по-добри условия на труд.

До тази ситуация се стигна, след като в четвъртък представители на Синдикалната организация на служителите в затворите се срещнаха с министъра на правосъдието Цецка Цачева. На срещата е станало ясно, че няма отговор на техните искания за изравняване на заплащането им с това на другите работещи в сектор "Сигурност" и за увеличаване на щатните им бройки, предава БНР.

Освен в София, днес протести ще има в още 14 града на страната, където има затвори и следствени арести. В сряда протестните действия ще се пренесат пред сградите на съдебните палати в страната.

„Исканията остават за 20% увеличение на трудовите възнаграждения на надзирателите, повече средства за униформи и нарастване на щатните бройки в системата“, каза Георги Стоянов, член на УС на Синдиката на служителите на затворите в България, надзирател на затвора в Бобов дол. „Започваме годината с 5-процентно увеличение – това, което беше дадено за всички от правителството. Това е 30 лева на служител, което не е достатъчно и е подигравателно. Не смятам, че надзирателите си вършат по-лошо работата, отколкото колегите от МВР. Такава голяма разлика, а работим по един и същи закон – Закона за МВР“, добави той.

Стоянов заяви, че заради съкращения през последните години в България има съдебни сгради без охрана, а в много затвори има недостиг на персонал. Защото в момента се случва така, че ние не можем да ползваме годишните си отпуски, натрупваме много извънреден труд, работим през ден - нищо, че всички говорят, че работим 24 часа и почиваме три дни… Това не е вярно. Истината е такава – работиш 24 часа, почиваш 12 и отиваш пак да работиш. Това са сериозни неща И наистина, да, затворите се охраняват на мускули“, казва Стоянов.

Синдикатът на служителите в затворите и Синдикат "Охрана" обмислят и национален протест.

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA