Пиши ни

Кметът на Банско настоява за забрана на автомобилите в НП „Пирин”


Кметът на Банско настоява за забрана на автомобилите в Парк „Пирин”. Това заяви самият той по време на директния брифинг, който министърът на околната среда и водите - Нено Димов, направи във фейсбук.

Георги Икономов припомни, че неговата позиция по този въпрос  още от 2013 година.

„Винаги съм твърдял, че основен замърсител на околната среда в парк "Пирин" са автомобилите, чийто достъп в планината е свободен. 

През всичките тези години, в които казусът за промяна на Плана за управление на парка се обсъждаше, моята теза винаги е била и е, че този достъп трябва да бъде ограничен. Това е правилното решение, това е истинският екологичен подход, а не измислените съображения на група хора, нарекли сами себе си "еколози". 

Затова не мога да не бъда удовлетворен, че министър Нено Димов също застава зад тази моя идея. Защото, повтарям, истинските замърсители на околната среда са автомобилите! Факт, който услужливо се пренебрегва, за да излизат на преден план лъжите и инсинуациите на тъй наречените "спасители" на парк "Пирин". Предприемането на стъпки в тази посока са наложителни и те трябва да бъдат направени, подчерта градоначалникът на зимния курорт.

Територията на Пирин е изключително държавна собственост и правомощията на местната власт да регулира и ограничава присъствието на автомобили в планината, са минимални.

По думите на Икономов, много са посоките, в които може да се работи, но изграждането на паралелна инфраструктура, какъвто е кабинковия лифт, е задължително. Това ще даде възможност за достъп до планината по един алтернативен и щадящ начин.

"Отделно от това, за втора година се опитваме да ограничаваме движението на автомобилите в парк “Пирин” през летните ваканционни месеци. Предстои монтирането на камера, оборудвана с брояч на преминаващите МПС.

Устройството ще даде възможност да придобием реална представа за размера на замърсяването от отделяните автомобилни газове”, увери кметът на Банско. 

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA