Пиши ни

Кметицата на Париж иска да направи целия градски транспорт безплатен заради смога

Кметицата на Париж заяви, че иска да направи безплатен целия обществен транспорт, с цела да намали замърсяването на въздуха.

Ан Идлго, представител на френската социалистическа парти, обяви планове за проучване на възможността за безплатен градски транспорт, пише "Индипендънт".

Тя коментира пред френския всекидневник "Лез Еко", че много от големите градове в света се опитват да развият чиста мобилност и да повишат качеството на въздуха, като намалят броя на автомобилите по пътищата. Подобна цел би изисквала по-привлекателен обществен транспорт, каза тя.

"За да подобрим обществения транспорт, не само трябва да го направим по-обширен, по-редовен и по-удобен, но и да преосмислим системата за таксуване", каза тя в изявление.

Ръководителят на регионалния транспортен орган обаче заяви, че такова решение ще се отрази на данъкоплатците.

Валери Пекрес, консервативен политик и ръководител на района на Ил дьо Франс в Париж, отхвърли предложението на Идалго.

Пекрес, която е президент на транспортен орган в областта, IDFM, заяви, че ако пътниците не плащат, данъкоплатците ще трябва да плащат вместо тях.

"Днес нашият приоритет е да модернизираме транспорта. Продажбите на билети носят 3 млрд. евро годишно ... ние се нуждаем от тези пари ", каза г-жа Пекрес пред Radio Classique.

Пекрес, която се очаква да се кандидатира заедно с Идалго за кметския пост на изборите през 2020 г. каза, че би било несправедливо да се направи безплатен транспорта за парижани, но не и за хората, живеещи в предградията.

Идалго обяви, че предложението й ще обхване само 2,2 милиона жители на Париж, или всичките 12 милиона, живеещи в града и Ил дьо Франс.

Проучване на Евростат от 2015 г. показва, че Париж вече има едно от най-високите нива на използване на обществения транспорт в Европа, като повече от 60% от хората използват метрото, автобусите и влаковата система. В същото време малко над 25% от хората заявяват, че използват колата си, за да пътуват.

Идалго се позова на германските планове за безплатен обществен транспорт и каза, че някои европейски градове вече имат такава политика, например столицата на Естония - Талин.

Германското правителство обмисля плановете за безплатният обществен транспорт в градовете, страдащи от проблеми с качеството на въздуха. То планира да тества мярката в пет града, включително Бон и Есен.

Няколко по-малки френски града вече предоставят безплатни автобуси.

Кметицата Идалго предприе редица мерки за намаляване на замърсяването на града, включително превръщането на алеите по река Сена в обществени паркове и изграждане на повече велосипедни алеи.

До 2020 г. Париж планира да забрани всички бензинови и дизелови автомобили от центъра на града.

През последните години Париж наложи ограничения за шофиране в центъра, според четни и нечетни номера на шофьорските книжки, с цел да намали автомобилите, когато замърсяването е на високи нива.

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA