Пиши ни

Кандидатът за кмет на Петрич Д. Бръчков и кандидат-съветниците от ПП ГЕРБ в античния град “Хераклия Синтика”: Неглижирането на…

За категорична промяна в цялостната визия и управленска политика на община Петрич по отношение на културно-историческото наследство и туризма като цяло,се обявиха кандидатите за съветници и кандидатът за кмет на ПП ГЕРБ Димитър Бръчков. Днес те се запознаха на място с хода на проучванията в античния град „Хераклея Синтика” в местността Рупите. Тази година разкопките продължават само десет дни, заради по-малкото финансиране. Парите осигури министерството на културата, а гласуваните от съветниците на Петрич 26 хиляди лева и до момента не са отпуснати от Общинска администация за проучванията. Ръководител на разкопките е директорът на НАМ с институт към БАН доц.д-р Людмил Вагалински.

Заедно с кандидат управниците от ПП ГЕРБ на място те обсъдиха перспективите за осигуряването на общинско и външно финансиране с цел извършването на мащабни проучвания и разкриването на по-голяма част от античния град с прилежащи некрополи в м. Рупите. Логистика, ангажираност и стратегия за изготвянето на общи проекти, с които да се привлича финансиране за продължаване на археологическите разкопки в античния град „Хераклея Синтика”. Това е задължително ,ако иска община Петрич да се гордее с този исторически обект, посочи доц. д-р Людмил Вагалински.

Отново той не скри разочарованието си от отношението на петричкия кмет Вельо Илиев и неговия екип и неизползването на този обект за развитие на туризма, при условие, че се намира в близост до черквата и къщата на Ванга в местността Рупите, и е обречен на успех.

„В цяла България работя, но такава община няма”, каза доц. Вагалински. По думите му годишно община Петрич би могла да реализира сериозен туристически поток от 100 хиляди души, предвид географското си разположение, името на Ванга и факта, че подобен обект като античния град с некрополи „Хераклея Синтика” няма не само в България, но и на Балканите.

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA