Пиши ни

Започнаха преговорите между Северна и Южна Корея

Първият кръг от преговори между Република Корея и КНДР стартира тази сутрин в граничния пункт Панминчжон, предадоха световните медии. Целта е да се нормализират отношенията между двете съседни страни.


Главната тема ще бъдат няколко практически крачки по подобряването на отношенията между Сеул и Пхенян, както и евентуално участие на спортисти на Северна Корея в предстоящата олимпиада през февруари в корейския зимен курорт Пьончан.

Делегациите, които преговарят, са съставени от по пет души. От страна на Южна Корея делегацията се води от министъра на обединението Чхо Мьон-кьон, а на Севера - от председателя на комитета за мирното обединение Ри Сон-гвон.

Срещата се провежда в Дом на мира от южнокорейската страна и е първият официален контакт между двете страни от над 2 години. Тя стана възможна след като лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун преди седмица нареди в обръщение към нацията "да бъдат създадени всички необходими условия за подобряване на отношенията с Юга и да се води политика, която да доведе до пробив в делото за мирното обединение".

Предложението бе приветствано от южнокорейския президент Ким Дже-ин, който предложи преговорите да започнат възможно най-скоро. 

Световните лидери очакват срещата да доведе до намаляване на напрежението на Корейския полуостров, което се изостри заради ядрените и ракетни изпитания на КНДР, нарушаващи резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, посочва Reuters.

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA