Пиши ни

Задържане под стража за бащата, обвинен в опит за убийство на дъщеря си

Най-тежката мярка за процесуална принуда – “задържане под стража” определи днес Варненският окръжен съд за Милко Стоянов от варненския квартал Максуда, привлечен като обвиняем за опит в убийство и за блудство на малолетното си дете – Станка, на година и 9 месеца.

Съдът се съобрази със събраните още в първите часове на следствените действия доказателства. Най-категоричното сред тях е Съдебно-медицинската експертиза, която установила десетки травматични увреждания по тялото на детето, някои от които са от 10-на дни. Станка продължава да е в кома и със сериозна опасност за живота. Разпитани са множество свидетели, които са дали показания за системния тормоз, който обвиняемия е осъществявал над семейството си. Стоянов също е дал показания, които представят неговата защитна версия и обяснения за травмите на детето, съобщиха от съда.

Според ВОС, преценката на наличните доказателства категорично подкрепя обвинителната теза и обосновава предположението, че 25 годишният мъж е съпричастен към тежките престъпления за които е привлечен като обвиняем. Опитът за убийство на собствено дете се наказва от закона със затвор от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен без замяна. Наказанието за блудство с малолетно лице е от 1 до 6 години “лишаване от свобода”. Независимо от чистото съдебно минало на Милко, съдът намира, че той е с изключително висока степен на обществена опасност заради нечовешкото насилие над собственото дете, осъществено с бруталност и незачитане на човешкия живот и здраве – обстоятелства, които водят съда и до втория законосъобразен извод, че ако е на свобода обвиняемият може да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление.
След като определи най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража” за Милко Стоянов, обвинен в опит за убийство на собствената си дъщеря и за блудство с нея, ВОС посочи 9 юни като възможност това определение да бъде обжалвано пред Апелативен съд Варна.

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA