Пиши ни

Държавата ще опита да ограничи „мръсните“ коли в цяла България

Министерството на екологията ще опита да осигури европейско финансиране, с което да бъдат закупени газ анализатори за всички 28 районни дирекции на „Пътна полиция“. Целта е навсякъде в страната да бъде забранено регистрирането на автомобили, които замърсяват прекомерно атмосферата. Това обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов, който присъства на церемонията по пускането в действие на газ анализаторите в столичния КАТ, предава „Фокус“.


Симка: Economic.bg/Краси Свраков

„По ОП „Околна среда“ в момента не е допустим подобен тип дейност. Ще преговарям с комисията и ще се опитам да намеря финансиране, така че и в останалите пунктове да могат да бъдат закупени такива газ анализатори“, каза Димов. „Ще преговарям МВР да може бъде бенефициент по оперативната програма и да се отпуснат средства за закупуване от държавата на газ анализатори за всички останали области в страната“, добави той. 

Той се надява до края на тази и началото на следващата година инициативата да бъде реализирана в цялата страна. „София е добър старт, но ако не го направим в цялата страна, няма да има необходимия ефект“, посочи министърът.

Симка: Economic.bg/Краси Свраков

По неговите думи инсталирането на подобни устройства в пунктовете на КАТ е само първата стъпка. „Трябва да има и следващи - за пунктовете за технически преглед, контрол върху сервизите и по пътищата, така че да можем да се преборим с един от двата най-големи замърсители на въздуха“, каза Нено Димов. „Пътният трафик е единият източник, а битовото отопление е другият. Успоредно трябва да работим и с двете“, допълни той.

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA