Пиши ни

Възможно ли е етническо напрежение в Петрич? Ромите се обединиха срещу решение на Общински съвет

15 ромски организации обединени в национална коалиция ,,Интелект”, изразиха недоволството си от решение на петричките общински съветници. Причината е, че на 18 юни тази година, местният парламент взе решение да спре парите за транспорт на ромските ученици до отдалечените училища в града. Става въпрос за около 150 деца. Организациите на ромите изпратиха писмо до председателя на Общински съвет Благой Калъпсъзов, до кмета инж. Вельо Илиев, областния управител Бисер Михайлов и до премиера Бойко Борисов. Те призоваха общинските съветници да преразгледат решението си, тъй като децата няма как да достигат до училищата в градa – IV ОУ,,Христо Смирненски”, III ОУ,,Гоце Делчев” и I ОУ ,,Кочо Мавродиев”.

“Ще търсим правата си, затова изпратихме писма до посочените по горе институции” – това заяви вчера Демир Янев – председател на фондация ,,Ромска солидарност” в Петрич. Той обясни, че с решение номер 1182 от 18 юни тази година, съветниците са спрели единствените планирани в програмата общински средства в размер на 22 000 лв., с който се осигурява транспорт на учениците от ромските квартали до училища със смесен етнически състав.

По време на заседанието беше посочена една от причините за решението. Някои съветници подозират корупционни практики при възлагане на обществената поръчка за изпълнение на транспортната услуга.

В писмото е посочено: „Напълно разбираме притесненията относно корупционните практики и силно Ви препоръчваме да предприемете мерки за недопускането им. Но не можем да разберем обаче, защо вместо да предприемете необходимите мерки за осигуряване на честен и прозрачен процес за възлагане на обществени поръки, Вие просто лишихте децата от възможността да имат достъп до качествено обучение в училища със смесен етнически състав на учениците”

Ромските организации се опасяват, че със спирането на извозването на децата до смесените училища ще се увеличи многократно броят на отпадналите ученици.

„Вярвайки, че отговорността и разумът винаги побеждават, призоваваме Ви да преосмислите Решение 1182 от 18 юни 2015 г. и да подкрепите училищната десегрегация на ромските деца и ученици. Убедени сме, че така Вие давате подкрепа на прогреса и мирното интеркултурно развитие на община Петрич”.

Това се казва в отвореното писмо огласено от Демир Янев от Петрич, подписано от 15 неправителствени организации обединени в национална коалиция ,,Интелект”.

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA