Пиши ни

Валутата на Иран потъна рекордно след решението на Тръмп

Стойността на иранската валута риал се понижи до рекордно ниско равнище спрямо американския долар на свободния пазар, след като американският президент Доналд Тръмп реши да изтегли САЩ от споразумението за ядрената програма на Техеран, подхранвайки страховете за икономическа криза в Иран, съобщава "Ройтерс"

Доларът се предлагаше за около 75 хил. риала, в сравнение с около 65 хил. риала малко преди Тръмп да обяви решението си снощи.

Един дилър е заявил, че риалът е ударил 78 хил. за долар, докато друг е уточнил, че е направил две продажби на долари за 80 хил. риала.

Иранската валута се срива вече в продължение на месеци заради слабата икономика, финансовите затруднения на местните банки и голямото търсене на долари сред иранците, които се опасяваха, че изтеглянето на Вашингтон от ядрената сделка и подновените американски санкции срещу Техеран ще намалят износа на петрол и други стоки от страната.

Риалът е поевтинял от около 57 500 в края на миналия месец и 42 890 в края на миналата година - свободен спад, който заплашва да засили инфлацията, да навреди на жизнения стандарт и да ограничи способността на иранците да пътуват в чужбина.

В опит да спрат срива, иранските власти обявиха през миналия месец, че обединяват обменните курсове на официалния и свободния пазар на едно равнище от 42 000 риала и забраняват всякаква търговия на други нива под заплахата от арест.

Ала тази стъпка не успя да се справи със свободния пазар, тъй като властите осигуряват по-малко твърда валута чрез официални канали, отколкото потребителите искат. Търговията на свободния пазар просто се прехвърли на черно, уточняват дилъри.

Жители на Техеран са заявили пред "Ройтерс", че активността на свободния пазар е намаляла значително, защото хората се страхуваха да не бъдат арестувани, а изключителното непостоянство на валутните курсове е увеличил риска за дилърите.

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA