Пиши ни

България се рекламира пред Саудитска Арабия с ниските данъци

Министърът на икономиката Емил Караниколов се срещна с представители на Саудитския фонд за публични инвестиции (СФПИ). В рамките на тази среща министърът е запозна участниците с възможностите за инвестиции в България, като е акцентирал върху ниските данъчни и оперативни разходи, насърчителните мерки за големи проекти и действията за намаляване на административната тежест.

Той е изтъкнал, че в началото на тази година са приети два важни закона, които вече са в сила. „Това са законът срещу корупцията, който е съобразен с всички европейски директиви и е направен с цел да защити инвеститорите, както и Законът за концесиите, който обединява публично-частното партньорство и създава условия за сформирането на съвместни дружества между българската държава и потенциални инвеститори“, каза Караниколов.

По време на разговорите българският министър е изразил категоричното желание на държавата да развива активно икономическите отношения между двете страни. „Традиционно добрите двустранни връзки в търговската област, както и благоприятните пазарни възможности на Саудитска Арабия, правят Вашата страна перспективен външноикономически партньор на България“, каза още той.

Министър Караниколов е уверил участниците в срещата, че изпълнителната власт „полага всички необходими усилия, за да осигури благоприятна инвестиционна среда“. Той е акцентирал върху възможността за стратегическо сътрудничество и обмяна на опит между Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Саудитско-арабската генерална агенция за инвестиции (САГИА). Също така е представил и няколко инвестиционни проекта, чиято реализация би допринесла за активизиране на търговските отношения.

От българска страна, освен икономическият министър, на срещата е присъствал изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев. От саудитска страна са присъствали Н.ПР. Месфер Абдулрахман Алгхасеб - извънреден и пълномощен посланик на Кралство Саудитска Арабия, Турки ал-Нуейсир – мениджър „Международни инвестиции“ в СФПИ, както и Харис ал-Мубарак – старши сътрудник в СФПИ.

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA