Пиши ни

Бъдещи спортни шампиони имат нужда от теб

Знаете ли, че каякът произхожда от Гренландия, където е бил използван от ескимосите? В същото време кануто е било разпространено по цял свят.

Думата каяк (ki ak) означава "лодка" в ескимо и се среща предимно в северните части на света, като Северна Америка, Сибир и Гренландия.

Днес този спорт се практикува от стотици деца, а 50 от тях на възраст между 9 и 16 г., състезаващи се в спортен клуб „Спорт за теб и мен“, имат нужда от нашата помощ.

Екипът на клуба работи упорито, за да популязира спорта кану-каяк сред младите, да събуди тяхното любопитство и хъс за спортни умения и победи.

Те обаче тренират при лоши условия, въпреки че вече имат 28 медала от международни регати и състезания, 25 купи от държавни отборни шампионати и купи „Н. Велев“, 40 медала от държавни първенства, бронзов медал от Европейско първенство и общо 4-а състезатели в националния отбор на България.

Треньорът им Красимира Стойчева бе любезна да сподели с нас снимки от условията, при които се готвят бъдещите европейски и световни шампиони. Въпреки трудностите, тя казва, че няма да се откаже, докато не види олимпийски шампион от този отбор.

„На клуба са необходими минимум 8000-9000 лв., за да може да се подобри материалната база, да се ремонтират съблекалнята, банята и тоалетната, да се закупят нови лодки и екипи за състезателите, моторна лодка, бус с теглич и да се покрият транспортните разходи за участия в състезания“, добавя тя.

В сумата са включени само неотложните разходи – ремонтните дейности и покупката на моторница, с която да се обезопасят тренировките на децата, както и да се подобри техниката и скоростта им.

Децата в клуба тренират абсолютно безплатно, казва още Стойчева, като допълва, че за храна на спортистите се полагат по 7 лв. дневно (1 лв. за закуска, 3 за обяд и 3 за вечеря), което е крайно недостатъчно.

„Поех отговорност за мечтите на над 50 деца, почти всяко едно от тях е шампион или медалист в държавните първенства на България.“ Помогнете ни да сбъднем мечтите на тези деца и заедно да създадем шампионите на България, казва още Стойчева.

Връзка с Красимира Стойчева можете да направите на телефон: 0878 520416във Фейсбук, или на имейл: kaiak@abv.bg

При положение че искате да помогнете на младите спортисти, можете да направите това с дарение на сметката на клуба: 

Сдружение спорт за теб и мен

Банка ДСК

IBAN: BG54STSA93000018558128

BIC: STSABGSF

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA