Пиши ни

БСП Петрич изгуби Червената си къща , местят централата в Стаята за жената в ГУМ

Получихме писмо от кмета на Петрич Вельо Илиев, в което ни предлага за партиен офис бившата Стая за жената в административната сграда на ГУМ, с площ около 50 квадратни метра, ключовете вече са в джоба ми, трябва да се направи ремонт, съобщи вчера организационният секретар на БСП в града Георги Георгиев. Вчера бе последният ден, определен от съда, в който столетницата трябваше да освободи бившата си партийна централа и Георгиев и леля Христина Тренева опаковаха в чували и кашони документацията и приготвяха партийния багаж за евакуация. Както вече е известно, областният управител Валери Смиленов отне Червената къща. За бившата червена централа има депозирана молба от петричката структура на ГЕРБ, която най-вероятно ще се настани в сградата.

Кметът Вельо Илиев потвърди, че по молба на БСП, която е парламентарно представена партия и има право на общински офис, е дал помещението. В момента се консултирам с юристи дали могат да се настанят в него само с моя заповед или е необходимо и решение на Общински съвет, уточни кметът.

На пода в стаята на председателя на БСП Димитър Капитанов вчера имаше струпани завързани черни чували с документи. В стаята на Отечествен съюз шкафовете бяха празни. Заседателната зала също бе подготвена за евакуация. Цялата документация ще изнесем временно в къщата на члена на общински съвет на БСП Иван Митушев, каза Георги Георгиев.

И у него, и у леля Христина, и у седящите в заведението на БСП пенсионери вчера се усещаше напрежение. Леля Христина, която през годините се грижеше за чистотата и реда в къщата, занарежда: От 18 години, откакто къщата бе на БСП, съм тук. Заедно с бившия председател Андон Чопаков изнесохме ремонта й и строежа на заведението, още ме болят раменете. А сега дойде ред да чистя при изнасянето на БСП. Не съм очаквала, че на власт ще дойде една партия, и то тъмночервена – ГЕРБ. Семейството на депутата Митко Захов от кои е, попита риторично леля Христина и уточни: Едно време майка му беше все на трибуната.

Георги Георгиев допълни леля Христина: Къде бяха преди депутатът от ГЕРБ Митко Захов и брат му Пенчо /намеквайки, че са били членове на БСП/. Пенчо Захов е и член на общински съвет на партията. Майка им Кера Захова бе дълги години партиен секретар на градския комитет на партията в Петрич. Андон Чопаков говори неверни неща, че земята под заведението на БСП е общинска и ГЕРБ имат право да ползват само втория етаж на сградата. Напротив, земята под заведението е държавна и ГЕРБ взимат цялата сграда, категоричен бе Георгиев и свали знамето на БСП от стената в заседателната зала.

Членът на общински съвет на БСП Ангел Иванов, който пиеше чай в заведението, заяви: Отнема се сградата на една партия, която съществува от 116 години, и то за някакви си неплатени 200-250 лева наем. Това е глупост, извършвана от петричкото ръководство на ГЕРБ. Всички закони, които се правят сега в Народното събрание, са с цел да се вкарат колкото се може по-невинни хора в затвора. Но тези закони после ще важат и за ГЕРБ. Пристигналото писмо през 2009 година с анекса към договора за наем на БСП – Петрич не е било с обратна разписка. Пощальонът просто го е оставил, но не се знае на кого, за да се знае от кого да се търси отговорност. Анексът за удължаване на договора не е получен в БСП. Ако въпреки всичко ГЕРБ се настани в сградата, това ще даде голямо отражение срещу тях на местните избори през есента. Ако това стане, ГЕРБ в Петрич няма да има нито един общински съветник, да не говорим за кмет или след 2 години депутат, заключи Иванов.

Пенсионерът Стоян Чунчуров в компанията на връстници, които всеки ден се събират в заведението на БСП, каза: Всички тъгуваме много, мъчно ни е. Не знаем от кого да поискаме помощ.

Д-р Димитър Наполеонов, експредседател на градския съвет в Петрич преди промените, заяви: Това, което се случва с къщата на БСП, е нормално за управлението, което имаме. Няма значение кой ще дойде, не мога да си обясня това, което се случва, и никога не съм очаквал, че ще се стигне дотук.

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA