Пиши ни

Австрия отмени забраната за пушене, преди да я е въвела

Депутатите в Австрия са гласували да отменят предстоящата забрана за пушене в барове и ресторанти, въпреки опозицията на редица кампании в полза на здравето.

Забраната, която се предвиждаше да влезе в сила през май, щеше приближи Австрия до други европейски страни, много от които имат строги правила срещу тютюнопушенето.

Повече от половин милион души в Австрия подписаха официална петиция, в която се призовава забраната да продължи, като се противопостави на управляващата коалиция на консерваторите и на крайнодясната Партия на свободата (FPO), която подкрепи свободното пушене, съобщава "Индипендънт".

Лидерът на FPO, Хайнц-Кристиан Страш, който самият е запален пушач, твърди, че съпротивата му срещу забраната за пушене е "в духа на предприемаческата свобода".

Искането на FPO за премахване на забраната беше записано в коалиционното споразумение, подписано преди три месеца.

Сега Парламентът одобри законопроекта, и предстои той да бъде одобрен от Горната камара и подписан от президента, но се очаква да премине и двете институции.

"Това не би се случило преди в съвременна Европа", казват организаторите на петицията - асоциацията на лекарите във Виена и основната организация за борба с рака в страната, наричайки гласуването "уникален лош пример".

Около 540 000 души са подписали петицията, която ще продължи до 4 април, въпреки че инициативата загуби инерция през последните дни.

Много барове и ресторанти в Австрия все още имат големи площи, изпълнени с пушачи, за разлика от други европейски държави, включително Великобритания, България и Унгария, посочва още "Индипендънт".

0 Коментара

Вашия Коментар

CAPTCHA